Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0.
Ви можете залишити відгук, або зворотне посилання з Вашого власного сайту.
Ви повинні авторизуватися, щоб залишити коментар.
Ви повинні авторизуватися, щоб залишити коментар.
Вчи не мед їсти, а бджіл шанувати
У цьому навчальному році в учнів 8-А класу з’явився новий курс – курс за вибором «Абетка природи». Метою даного курсу є розвиток інтересу до медицини, фармакології, практичне виконання знань набутих на занятті. І ось нещодавно одне із занять курсу було бджолярство.
Бджоли – родичі оси та мурахи. Існує біля 20 000 видів бджіл. Бджоли харчуються пилком та нектаром квіток, який вони висмоктують довгим хоботком.
Бджоли відіграють найбільшу роль в опиленні квітів. А через опилення, квіти розмножуються. Це означає, що без бджіл квітів би взагалі не було.
У кожної бджілки на передніх лапках є щіточки, на які вони збирають пилок. А на задніх лапках – спеціальний кошик для його перенесення.
Коли пилок та нектар змішуються разом – утворюється в’язка рідина, яку бджілки складають у стільники. Там формується мед.
Зі стільників утворюється їх будиночок – вулик. Тобто весь будинок бджілки – суцільні цеглинки з меду.
Кожен вулик – будиночок бджіл – може вміщувати в собі біля 40 000 комашок!!! Така велика родина бджіл є окремою країною зі своєю королевою та політичним устроєм. Одні працюють (приносять до вулику пилок та нектар), другі виховують діточок (годують їх нектаром), треті будують стільники (з суміші нектару та пилка), в яких потім народжуватимуться і житимуть нові бджілки, а – королева – народжує дітей – нових працьовитих мешканців своєї країни.
Ви знаєте, що оси та бджоли можуть дуже сильно і боляче вжалити. Таким чином ці маленькі істотки захищаються. Проте оси можуть жалити багато разів майже без шкоди для себе. А бджілка, одразу після випуску жала, помирає. Це додає їй гідності та честі до її і без того неймовірної особистості.
Мед, який виробляють бджоли, є найдивовижнішим продуктом у світі!!! Він складається з 13-20 % води, 75-80 % вуглеводів (глюкоза, фруктоза, сахароза), має неймовірний ряд вітамінів В1, В2, В6, Е, К, С, провітамін А-каротин, фолієву кислоту. Напевно вам це нічого не скаже, але пізніше, на урок хімії в школі, ви збагнете, який це складний і магічний продукт. Справжній порятунок для людини майже від всіх хвороб!
Дозволю собі нагадати вам про неймовірну медичну цінність меду! Окрім загального укріплюючого ефекту, він дуже ефективний при нервових розладах, допомагає при серцевих та шлункових захворюваннях (виразкові хвороби та гастрити), хвороб печінки. Мед пом’якшує слизову оболонку, тому корисний при захворюваннях горла. Всю нашу історію наші пращури змазували їм рани для скорішого загоєння, адже мед має антибактерицидну властивість.
Дідусь учня нашого класу Стовбуненка Едуарда, Зоря Євгеній Анатолійович, – потомственний бджоляр із села Носачева забезпечив проведення заняття. Він передав нам мед і пилок, прополіс і свічку з натурального воску. Ми із задоволенням смакували цими чудодійними продуктами, підсилюючи імунітет восени, передали щире дитяче дякую дідусю і надовго запам’ятали наше корисне спілкування на занятті .
учениця 8-А класу